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[논문게재] Analysis of microplastics in various foods and assessment of aggregate human exposure via food consumption in korea, Environmental Pollution, 3322 (2023) 121153

한국분석과학연구소 2023. 2. 3. 17:55

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0269749123001550

Abstract

Evidence of microplastics in humans has recently been demonstrated. The primary route of human exposure to microplastics is consumption of contaminated food and water. However, quantitative estimations of exposure to microplastics are limited, which hinders human health risk assessments. In this study, abundances of microplastics were measured in eight food types, comprising 90 products of table salts, soy sauces, fish sauces, salted seafood, seaweed, honey, beer, and beverage. Aggregate human exposure to microplastics via food consumption was assessed based on the number and mass of microplastics, using deterministic calculations and Monte Carlo simulations. The determinations revealed that average adult Koreans likely ingest 1.4 × 10−4 and 3.1 × 10−4 g of microplastics per week, respectively. These results are orders of magnitude smaller than earlier estimates of 0.1–5 g of microplastics per week that likely chose experimental outliers. Therefore, careful selection of literature data and estimation methods is needed to provide more realistic exposure estimations from microplastic counts. This study extends our understanding of MP occurrence in food and provides a more thorough estimate of aggregate microplastic exposure via food consumption.

인간의 미세 플라스틱에 대한 증거가 최근 입증되었습니다. 인간이 미세플라스틱에 노출되는 주요 경로는 오염된 음식과 물을 섭취하는 것입니다. 그러나 미세플라스틱에 대한 노출량을 정량적으로 추정하는 데 한계가 있어 인체 위해성 평가에 어려움이 있다. 이번 연구에서는 식탁용 소금, 간장, 액젓, 젓갈, 해조류, 꿀, 맥주, 음료 등 90개 제품으로 구성된 8가지 식품 유형에서 미세플라스틱의 양을 측정했다. 결정론적 계산과 Monte Carlo 시뮬레이션을 사용하여 미세 플라스틱의 수와 질량을 기반으로 식품 소비를 통한 미세 플라스틱에 대한 인간의 총 노출을 평가했습니다. 분석 결과 평균적인 한국인 성인은 일주일에 각각 1.4×10-4g과 3.1×10-4g의 미세플라스틱을 섭취하는 것으로 나타났다. 이러한 결과는 실험적 이상값을 선택했을 가능성이 있는 주당 0.1–5g의 미세 플라스틱에 대한 이전 추정치보다 훨씬 작습니다. 따라서 미세플라스틱 수치로부터 보다 현실적인 노출 추정을 제공하기 위해서는 문헌 데이터 및 추정 방법의 신중한 선택이 필요합니다. 이 연구는 식품에서 MP 발생에 대한 이해를 확장하고 식품 소비를 통한 총 미세플라스틱 노출에 대한 보다 철저한 추정치를 제공합니다.

 

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- 표준개발: ISO/TC61/SC14, TC38, TC147/SC2&SC6 (Microplastics) Korean Delegate

IEC/TC 111/WG 3 & JWG 14 Co-Convenor

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- ISO/IEC 17025 (국제공인시험기관, KOLAS) 인정 연구소 02-6951-1117

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